Daniel Sapoundjiev on
  Big preparation -

Голямата подготовка

за голямата подготовка

17 Май 2015

Реално човек подготвя доста неща предварително за да може нещо да му се случи впоследствие. Преди да дойде на този свят доста неща са му били подготвени предварително. Ако дойде сам без подготовка, той ще може да диша известно време, но няма да може дори да се нахрани сам. След това започва да хапва и да гледа и да слуша. По този начин се подготвя за ходене, игри, за работа. След това започва да ходи на работа, при което се подготвя за пазарене от магазина. Ще кажете, че обикаляне в магазина може да се извърши и без пари. Да но процесът няма да може да завърши ако не се плати на касата. И накрая човек отива до апартамента, който е подготвил предварително. Сяда на стол, който предварително е купил. Слага продуктите на маса, която предварително е сковал от дъски. И хапва. Това го подготвя за едни следващи действия и така и така нататък.

Ще кажете какъв е смисълът на всичко това. Ми ако не си си подготвил нещо дори и да седнеш на стола, а нямаш маса няма да се чувстваш удобно. Няма да се чувстват и близките ти удобно и няма да си щастлив. Ще се чувстваш кофти, но все пак ще си хапнеш и ще оцелееш.

Човек може да си подготви много неща, но често други хора могат по-добре да му ги подготвят. Примерно, ако даден човек отдели повече време в правене на тенджери, той може да подготви хубави тенджери за много хора. Но този човек, ако си тръгне от този свят, и начинът по който се правят хубави тенджери ще си тръгне с него. Затова е хубаво да си напише нещата, ноу-хау-то за това как се правят тенджери. Така тя ще остане дълго след него и ще е полезна на много хора. Тогава това ще е подготовката за идните поколения.

Човек не може да се подготви за всичко. Може да подготвя нещата едно след друго така, че да може да му се случват определени неща. Но трябва да си приоритизира кое да подготвя първо и какво да второ. Понякога може да подготви първо продуктите за хранене, и след това да премине към производство на лъжица. Защото производство на лъжица ще отнеме дълго време и може да няма достатъчно енергия за производството и. А храната може да си я хапне и без лъжица.

Ако някой не е приготвил храната, то човек може да няма достъчно енергия за подготвяне на нещо друго. Затова е важно някои неща винаги да ги има подготвени. Дори и това, че има храна някъде в гората, подготвена от природата си е пак вид подготовка. Ако направиш така, че в природата да няма подготване храна за твоята вечеря, то може да не успееш да изкараш пари за закупуване на нов компютър.

Затова при поцеса на подготовка, змията не трябва да си изяжда опашката. Трябва важните неща да подготвени. По този начин може да се приоритизират, кои неща трябва да ги има подготвени. И подготовката на кои други неща, не трябва да прецаква тези с по-важен приоритет. Може да се окаже, че е по-добре да спреш да караш кола за да може да имаш какво да ядеш. Това не е само дилема в глобален аспект, а също и в битов аспект на конкретен човек. Останал съм този месец с 200 лева, трябва да избера, да си купя храна или да сипя бензин в колата. Ако наистина оставаш без сили, в даден момент би купил храна и би спрял да караш за известно време.

Така е измислена системата ни, че да не оставяш в безисходно положение. Ако наистина нямаш какво да ядеш винаги можеш да изядеш нещо в гората, или да разчиташ на някакви помощи. Или да се примолиш и т.н. Но човек понякога се поставя в безизходни ситуации. Примерно караш с 100 километра в час срещу стена. В даден момен е вече късно да спреш и по-този начи не може да се спасиш. Също може да се отдалечиш достатъчно далеч в пустиня и после да не можеш да се върнеш до място където има вода. Може да се гмурнеш достатъчно дълбоко и да не можеш да излезеш. Може да изразходваш много сили за да влезеш навътре в морето и да не успееш да излезеш.

Има един много хубав филм с Джордж Клуни - Перфектната буря. В него се показва как външни фактори могат да те поставят в безизходно положение. Примерно някой те бутне и ти паднеш. Или кола излезе рязко срещу теб. Сложат те в камера и пуснат газ.

Човек обикновено се страхува от такива ситуации и ги избягва всячески. Понякога, когато не може логически да се измъкне или да предотврати такава ситуация, изпада в паника и се опитва да се измъкне.

Но след като постоянно подготвяме нещо, за нещо друго. То какъв е смисъла на живота. Нещата са взаимно свързани в кръговрат. Едното нещо подготвя другото. Аз хапвам нещо, то ме хапва после. Водата пада отгоре, после се влива в морето, изпарява се. Може да има много скрити неща, които да осмислят живота. Но на базата на тази подготовка бих казал, че когато човек се усмихне и е щастлив, и хората след него се усмихват и са щастливи. И се радват. Тогава сякаш нещата се осмислят. Тогава сякаш разбираш, че нещо е хубаво. Но да не е хубаво само сега и само за мен. Да бъде хубаво и сега и после, и за мен и за другите. Ако можеш да изравниш една планина със земята, но знаеш, че много хора се радват като я видят, не го прави. За да се радват още.

Както обикновено много неща в живота имат своето приложение и в компютрите. Така всяко действие от страна на потребителя на дадена програма, може да се третира като подготовка за следващо действие. Примерно отваряш програмата - вече имаш възмжоност за други дейстия. Отваряш файл, вече имаш възможност за други дейстия и то върху точно определени данни. Избираш болд за шрифта и вече, всяка буква която пишеш е удебелена.

Back to main menu